цу́кар
(
1) пажыўны харчовы прадукт, белае крышталічнае рэчыва, салодкае на смак, якое вырабляецца з цукровых буракоў або цукровага трыснягу;
2) адно з арганічных злучэнняў, пераважна з групы вугляводаў;
3)
цу́кар
(
1) пажыўны харчовы прадукт, белае крышталічнае рэчыва, салодкае на смак, якое вырабляецца з цукровых буракоў або цукровага трыснягу;
2) адно з арганічных злучэнняў, пераважна з групы вугляводаў;
3)
цука́ты
(
зацукраваныя фрукты.
цуке́рка
(
салодкі кандытарскі выраб у выглядзе плітачкі, шарыка і
цукра́за
(ад цукар)
фермент, які расшчапляе цукрозу на глюкозу і фруктозу.
цукраме́тр
(ад цукар + -метр)
прыбор для вымярэння канцэнтрацыі цукру ў растворах.
цукраме́трыя
(ад цукар + -метрыя)
устанаўленне працэнта цукру або цукрыстых рэчываў у растворах.
цукраміцэ́ты
(ад цукар + -міцэты)
сумчатыя грыбы (дрожджы)
цукро́за
(ад цукар)
арганічнае злучэнне класа дыцукрыдаў, цукар, які змяшчаецца ў раслінах; у прамысловасці атрымліваецца з цукровага трыснягу і цукровых буракоў.
цукры́ды
(ад цукар +
вугляводы, якія пры гідролізе распадаюцца на монацукрыды; падзяляюцца на алігацукрыды і поліцукрыды.