Граматычная база Інстытута мовазнаўства НАН Беларусі (2026/01, актуальны правапіс)
шэ́ра-бу́ры
прыметнік, якасны
адз.
мн.
м.
ж.
н.
-
Н.
шэ́ра-бу́ры
шэ́ра-бу́рая
шэ́ра-бу́рае
шэ́ра-бу́рыя
Р.
шэ́ра-бу́рага
шэ́ра-бу́рай шэ́ра-бу́рае
шэ́ра-бу́рага
шэ́ра-бу́рых
Д.
шэ́ра-бу́раму
шэ́ра-бу́рай
шэ́ра-бу́раму
шэ́ра-бу́рым
В.
шэ́ра-бу́ры (неадуш.) шэ́ра-бу́рага (адуш.)
шэ́ра-бу́рую
шэ́ра-бу́рае
шэ́ра-бу́рыя (неадуш.) шэ́ра-бу́рых (адуш.)
Т.
шэ́ра-бу́рым
шэ́ра-бу́рай шэ́ра-бу́раю
шэ́ра-бу́рым
шэ́ра-бу́рымі
М.
шэ́ра-бу́рым
шэ́ра-бу́рай
шэ́ра-бу́рым
шэ́ра-бу́рых
Крыніцы:
piskunou2012.
Граматычная база Інстытута мовазнаўства НАН Беларусі (2026/01, актуальны правапіс)
ДЖЭРСЕ́ЙСКАЯ ПАРО́ДАбуйной рагатай жывёлы,
старажытная культурная парода малочнага кірунку. Выведзена ў Вялікабрытаніі (в-аў Джэрсі). Паходзіць ад мясц. жывёлы Нармандыі і Брэтані. Займае першае месца ў свеце па тлустамалочнасці. Гадуюць у многіх краінах Еўропы, у ЗША, Канадзе, Аўстраліі, Новай Зеландыі і інш.
Быкоў Дж.п. выкарыстоўваюць у скрыжаваннях з каровамі інш. малочных парод для павышэння тлустамалочнасці.
Канстытуцыя жывёлы далікатная, сухая: галава маленькая, лёгкая, шыя доўгая плоская, грудзі вузкія, вымя добра развітое, ногі тонкія, кароткія. Масць светла-бурая, бурая, часам з белымі лапіпамі. Жывая маса быкоў 600—700 кг, кароў 360—400 кг. Сярэднегадавы надой 3—3,5 т (рэкордны — 11,2 т), тлустасць малака 5—6%.
Беларуская Энцыклапедыя (1996—2004, правапіс да 2008 г., часткова)
ЛАНЬ, даніэль (Cervus dama),
млекакормячая жывёла сям. аленяў атр. парнакапытных. Пашырана ў Еўразіі і Паўн.-Зах. Афрыцы, акліматызавана ў Амерыцы і Аўстраліі. Жыве ў мяшаных і лісцевых лясах. 1 падвід — Л. іранская (C.d. mesopotamica) — у Чырв. кнізе МСАП.
Даўж. да 1,6 м, выш. ў карку да 1 м, маса да 120 кг, самкі драбнейшыя. Поўсць на спіне і баках летам рыжавата-бурая з белымі плямамі, зімой шаравата-бурая. Каля хваста невял. белая пляма — «люстэрка». Рогі ў самцоў лапатападобныя, самкі бязрогія. Корміцца травяністай, хмызняковай расліннасцю, лісцем, парасткамі, галінкамі, карой лісцевых парод дрэў. Палігамы. Нараджаюць 1—2 цялят. Аб’ект палявання і гадоўлі.